Ieder van ons hoort bij een familie, een heel leven lang. Dat is onverbrekelijk en niet opzegbaar. Het opgroeien en leven binnen een familiesysteem heeft grote invloed op ons. Daarnaast ben je tijdens je leven ook onderdeel van andere systemen, zoals op school, je werk, in het huidige gezin. Elk systeem kan gezond functioneren als aan de volgende basisprincipes wordt voldaan:
- er is een juiste ordening
- er is een balans tussen geven en nemen
- ieder heeft evenveel recht op een plek


Als n of meer van deze principes in de knel komen spreken we van verstrikkingen. Deze zijn ontstaan uit liefde, om het evenwicht te herstellen in het systeem. Ze hebben te maken met het willen oplossen van pijn. Soms ligt de oorsprong van overtuigingen en (psychische) problemen niet bij jezelf, maar bij gebeurtenissen in gezin of familie. Misschien al generaties geleden en steeds overgedragen. Onbewust draag je de last van een (ver) familielid mee. Familieopstellingen (ook wel Systemisch werk genoemd) is een methode om beter om te gaan met deze verstrikkingen. Ze brengt de onderlinge dynamieken in kaart. De verborgen belemmeringen binnen een systeem worden zichtbaar.


Opstellingen worden doorgaans in groepsverband gedaan. Een deelnemer stelt aan de hand van het eigen thema zijn of haar familie in de ruimte op. Overige deelnemers (kunnen) worden gevraagd als "representant" van familieleden.
Het proces dat hierna ontstaat zal een diepe ervaring brengen voor allen. De opstelling komt tot leven als een levend schilderij en de onderlinge verhoudingen en verstoringen worden zichtbaar en voelbaar. De begeleider en de representanten staan open voor dat wat zich wil ontvouwen (fenomenologie). In het eindbeeld van de opstelling is een ordening zichtbaar die op liefde is gebaseerd en die de deelnemer een opening biedt om helende stappen te zetten.

Kijk voor de data bij workshops Familieopstellingen.
Ook individuele opstellingen behoren tot de mogelijkheden.
Een consult (opstelling) duurt gemiddeld een uur.


Voor wie?
Iedereen die aan persoonlijk thema`s wil werken.

Begeleiding

Wineke of Harry Nijenhuis

Kosten individuele opstelling 80 euro

Informatie en afspraken

T 0416 533693
E info@centrumdagda.nl

Link ook eens naar

www.hoofd-hart.nl