Tai Chi Chuan is een mengeling van Taostische gezondheidsoefeningen en technieken uit de traditionele Chinese gevechtskunst. Het is net als bij de acupunctuur gebaseerd op het stromen van energie door de meridianen in het lichaam. Deze energie noemt men Chi. In deze visie zijn gezondheid en welzijn afhankelijk van een onbelemmerde energiestroom.
Tai Chi Chuan kan, mits op de juiste wijze beoefend, dit stromen van Chi bevorderen.

Tai Chi Chuan is zeer geschikt tegen allerlei ongemakken, zoals stijve spieren en gewrichten, rug- nek- en schouderproblemen, futloosheid, slechte doorbloeding, slapeloosheid, kortademigheid etc.
Door regelmatig te oefenen worden de gewrichten soepeler en leren de spieren zich meer en meer te ontspannen. De langzame en sierlijke bewegingen van Tai Chi Chuan vergroten het concentratievermogen en hebben een diepe uitwerking op het innerlijk. Gaandeweg kom je meer tot ontspanning en een groter zelfbewustzijn.

Tai Chi Chuan is een vorm van meditatie in beweging. Het verruimt de bewuste waarneming, ontwikkelt geduld en bestrijdt interne conflicten en spanning. Men wordt kalm en stil tijdens volle activiteit. Het heeft een ontspannende werking op lichamelijke, psychische en emotionele stress. Hierom wordt Tai Chi Chuan steeds meer beoefend, met name vanwege de preventieve werking. Men wordt beter stressbestendig, blijft in conditie en zodoende wordt veel ziekteverzuim voorkomen. Het is geschikt voor iedereen, zowel jong als oud en zelfs zeer geschikt voor mensen die door gezondheidsproblemen geen zware trainingen mogen/kunnen doen. Opvallend is dat door de vloeiend uitgevoerde, niet hoekige, bewegingen, een groot aantal spieren geactiveerd worden en zonder dat ze te veel belast worden, soepeler en elastischer worden en blijven. Bezig zijn met Tai Chi Chuan bevordert de cordinatie van de bewegingen van de verschillende lichaamsdelen. Het reactievermogen wordt opgevoerd. De combinatie met gerichte ademhalingsoefeningen zorgt voor vergroting van de longcapaciteit. Dit alles betekent dat de blessuregevoeligheid sterk wordt verminderd. Kortom door conditieverbetering op allerlei onderdelen kan meer prestatie geleverd gaan worden. Tai Chi Chuan is echter behalve een zinvolle bezigheid ook plezierig om te doen. Je voelt je gewoon 'goed'.

In de lessen is Qigong vaak onderdeel van het programma.

Qigong

Qigong is een holistisch systeem van meditatie en oefeningen die gericht zijn op zelfheling, een oude uitgewerkte praktische benadering die helende houdingen, bewegingen, zelfmassage, ademhalingstechnieken en meditatie omvat.

 

Begeleiding

Harry Nijenhuis
Gecertificeerd Bocam therapeut en Tai Chi Chuan docent in 1992
Academie voor Chi Therapie bij Ruud Westerkamp

Prijs

Zie cursusaanbod

Informatie en afspraken

T 0416 533693
E harry@centrumdagda.nl
E info@centrumdagda.nl

Link ook eens naar

www.cngo.nl